به خانواده دادگر بپیوندید


Email/ایمیل
Name/نام

پذیرش پناهندگی در کانادا (قسمت دوم)

در شماره گذشته مجله، نظام پذیرش پناهندگی در کانادا به صورت اجمالی مورد بررسی قرار گرفت. در این شماره، خوانندگان عزیز در جریان جزییات روند رسیدگی به پرونده‌های...

5226
5226
Share

در شماره گذشته مجله، نظام پذیرش پناهندگی در کانادا به صورت اجمالی مورد بررسی قرار گرفت. در این شماره، خوانندگان عزیز در جریان جزییات روند رسیدگی به پرونده‌های درخواست پناهندگی قرار خواهند گرفت. این نوشتار صرفا جهت افزایش معلومات عمومی است و توصیه حقوقی محسوب نمی‌شود.
چه کسی می‌تواند در کانادا درخواست پناهندگی کند؟
در شماره گذشته به اطلاع شما خوانندگان محترم رسید که برای درخواست پناهندگی در کانادا باید ثابت کنید که یا «پناهنده کنوانسیونی» Convention refugee و یا «شخص نیازمند حمایت» Person in need of protection هستید. «پناهنده کنوانسیونی» به شخصی گفته می‌شود که به علت ترس موجه از آزار و اذیت بر مبنای دست کم یکی از موارد نژاد، مذهب، ملیت، عقیده سیاسی و عضویت در گروه اجتماعی خاص، نمی‌تواند یا نمی‌خواهد به موطن خود مراجعت کند. «شخص نیازمند حمایت» کسی است که در صورت اجبار به مراجعت به وطن ممکن است دست کم با یکی از موارد شکنجه، به خطر افتادن زندگی، خطر روبرو شدن با برخورد غیر عادی و ظالمانه و خطر تنبیه ظالمانه و غیر عادی مواجه شود.

مکان و زمان مناسب درخواست پناهندگی
درخواست پناهندگی را می‌توان در مَبادی ورودی Port of entry در مرز زمینی، هوایی و یا دریایی هنگام ورود به خاک کانادا به «اداره خدمات مرزی کانادا» Canada Border Services Agency تسلیم کرد. در صورتی که متقاضی پناهندگی از قبل در خاک کانادا باشد، باید به اداره شهروندی و مهاجرت کانادا مراجعه و درخواست پناهندگی در داخل کانادا In-land claim را تسلیم مقامات کند.
توجه: در صورت ورود متقاضی پناهندگی به کانادا از طریق مرز زمینی ایالات متحده (نه هوایی یا دریایی)، اصل «کشور ثالث امن» Safe third country قابل اجرا است. از آن‌جایی که ایالات متحده کشور امنی است، این اصل متقاضیان پناهندگی را مجبور به ارایه درخواست پناهندگی خود از ایالات متحده می‌کند. این اصل، هنگام ورود هوایی یا دریایی به خاک کانادا و هم چنین زمانی که پناهندگان قبلا وارد خاک کانادا شده باشند، قابل اجرا نیست. البته، استثناهایی هم در این قانون وجود دارد که در زیر این نوشتار به آن‌ها اشاره شده است.
متقاضیان پناهندگی باید درخواست خود را هر چه سریع‌تر به مقامات ذیصلاح ارایه دهند و سرعت درخواست به نوعی برای آن‌ها اعتبار محسوب می‌شود. هر چه زمان بگذرد، اثبات هراس از مراجعت به وطن برای متقاضیان سخت‌تر می‌شود و اگر حکم اخراج آن‌ها صادر شود، دیگر برای درخواست پناهندگی بسیار دیر است.

تقاضای پناهندگی در مبادی ورودی
با ورود به خاک کانادا می‌توان تقاضای پناهندگی را به مقامات اداره خدمات مرزی کانادا تسلیم کرد. به محض ورود به کانادا، مثلا در فرودگاه، می‌توان با افسران اداره خدمات مرزی صحبت کرد و قصد خود را برای آن‌ها بازگو کرد. آن‌ها نیز پس از آگاهی از نیت شما، بلافاصله ترتیب مصاحبه‌ای را خواهند داد.

در مصاحبه با افسران در مبادی ورودی چه می گذرد؟
افسران خدمات مرزی از متقاضی پناهندگی سؤال‌هایی می‌پرسند و از پاسخ شخص، جهت پر کردن فرم‌هایی استفاده می‌کنند. این فرم‌ها عبارتند از:
فرم درخواست کلی برای کانادا Generic Application Form for Canada
اظهار نامه برای سایر افراد تحت تکفل Additional Dependents Declaration )در صورت داشتن بیش از پنج فرد تحت تکفل)
برنامه الف Schedule A
نظر به این که فرم‌ها باید به امضا متقاضی برسد، بسیار مهم است که متقاضی پناهندگی پرسش‌های افسر را با دقت و وضوح جواب دهد. اگر پاسخی به پرسش‌های فرم‌ها داده نشود، اطلاعات نادرست ارایه شود یا اطلاعات ارایه شده با هم مغایرت داشته باشند، «هیئت رسیدگی به امور مهاجرت و پناهندگی» IRB ممکن است درخواست پناهندگی را رد کند.

پرسش‌های افسران در مصاحبه
بیش‌تر پرسش‌های افسر مصاحبه کننده در رابطه با شخص متفاضی پناهندگی و خانواده او خواهد بود. در زیر نمونه‌هایی از این سؤال‌ها را مشاهده می‌کنید:
تاریخ تولد و تابعیت شما و اعضای خانواده‌تان چیست؟
چه مدارک هویت نزد خود دارید؟
از چه مسیری برای آمدن به کانادا استفاده کردید؟
آیا کسی در این راه به شما کمک کرده است؟
از چه مدارکی برای سفر استفاده کرده‌اید؟
آدرس محل زندگی شما در 10 سال گذشته چیست؟
آیا با گروه‌ها یا سازمان‌هایی سابقه همکاری یا عضویت داشته‌اید؟
آیا در کشوری سابقه کیفری یا محکومیت داشته‌اید؟
آیا شما یا اعضای خانواده‌تان در کانادا یا کشور دیگری سابقه درخواست پناهندگی دارید؟
سابقه تحصیلی و اشتغال شما چیست؟
آیا خدمت سربازی را انجام داده‌اید؟
آیا سابقه هر گونه مشارکت یا درگیری در جنایات جنگی، تروریسم، یا جنایات سازمان یافته دارید؟
آیا سابقه بیماری یا اختلالات جسمی یا ذهنی شدید داشته‌اید؟

مرحله پس از تکمیل فرم‌ها
افسر اداره خدمات مرزی پس از بررسی پرونده تصمیم می‌گیرد که آیا درخواست را به «شعبه حمایت از پناهنده» RPD ارجاع کند یا خیر. اگر متقاضی صلاحیت دار تشخیص داده شود، مدارک زیر به وی داده می‌شود:
مدرک متقاضی حمایت از پناهندگی Refugee Protection Claimant Document: این مدرک که باید به امضای متقاضی برسد، نشان می‌دهد که متقاضی این صلاحیت را دارد تا درخواست وی در جلسه «شعبه حمایت از پناهندگان» RPD مورد رسیدگی قرار گیرد.
«فرم اصل درخواست» Basis of Claim Form : متقاضی ظرف مدت 15 روز باید این فرم را پر کند و آن را تحویل «شعبه حمایت از پناهندگان» RPD دهد.
اخطار جهت حضور در جلسه رسیدگی Notice to appear: این اخطار، تاریخ جلسه رسیدگی را نشان می‌دهد. اگر متقاضی پناهندگی از «کشور مبدا مشخص شده» Designated country of origin باشد، جلسه رسیدگی ظرف 45 روز و در غیر این صورت، تا دو ماه پس از ابلاغ صلاحیت متقاضی تشکیل خواهد شد. لازم به ذکر است که «کشورهای مبدا مشخص شده»، کشورهایی هستند که امکان آزار و اذیت شهروندان در آن‌ها اندک است و بنابراین، دلایل شهروندان آن‌ها، به جز در موارد استثنا، از نظر مقامات کانادا غیر موجه تلقی می‌شود.

تقاضای پناهندگی در کانادا در مرز زمینی با ایالات متحده
همان طوری که در بالا اشاره شد، در مورد تقاضای پناهندگی از کانادا پس از عبور از مرز زمینی دو کشور، اصل «کشور ثالث امن» Safe third country، اعمال می‌شود. قبل از ورود به مرز، متقاضیان پناهندگی باید امکان قرار گرفتن بین استثناها را بررسی کنند. اگر جزو استثناها نباشند، خطر تحویل شخص به مقامات مرزی ایالات متحده و بازداشت آن‌ها وجود دارد.
اصل «کشور امن ثالث» استثناهایی هم دارد که عبارتند از:
زمانی که متقاضی پناهندگی عضو خانواده‌ای مانند همسر، پدر و مادر یا ولی قانونی، فرزند یا نوه، برادر یا خواهر، پدربزرگ یا مادربزرگ، عمو، دایی، خاله و عمه در کانادا داشته باشد
اعضای خانواده باید شهروند کانادا یا مقیم دایم این کشور باشند، «شخص مورد حمایت» یا کسی باشد که درخواست پناهندگی‌اش مورد قبول قرار گرفته باشد، شخصی باشد که بالای 18 سال و با ویزای تحصیلی یا کار مقیم کانادا باشد و…
متقاضی پناهندگی کم‌تر از 18 سال داشته باشد، همسری نداشته باشد و در کانادا یا ایالات متحده والدین یا ولی قانونی نداشته باشد،
با روادید یا سایر مدارک مجاز وارد کانادا شود،
متهم یا محکوم به جرمی شده باشند که مجازات آن در ایالات متحده یا کشور دیگری، اعدام است.

تقاضای پناهندگی در داخل کانادا
در صورتی که شخصی که از قبل در خاک کانادا است بخواهد تقاضای پناهندگی کند، او باید فرم‌های زیر را تکمیل کند و به اداره شهروندی و مهاجرت تقدیم کند. لازم به ذکر است که تمام ادارات مذکور درخواست‌های پناهندگی را قبول نمی‌کنند و متقاضی باید نخست این مسئله را بررسی کند.
فرم درخواست کلی برای کانادا Generic Application Form for Canada
اظهارنامه برای سایر افراد تحت تکفل Additional Dependents Declaration )در صورت داشتن بیش از پنج فرد تحت تکفل)
برنامه الف – مقدمه / اظهارنامه Schedule A – Background/ Declaration
برنامه 12 – اطلاعات اضافی / متقاضیان پناهندگی در داخل خاک کانادا Schedule 12 – Additional Information – Refugee Claimants Inside Canada
فرم اصل درخواست Basis of Claim Form
با پذیرش فرم‌های پر شده و تایید کامل بودن آن‌ها از سوی اداره شهروندی و مهاجرت کانادا، مقامات ذیربط تاریخی را جهت مصاحبه برای تعیین صلاحیت به متقاضی خواهند داد.

مرجع تصمیم گیری در خصوص تقاضاهای پناهندگی
در کانادا «هیئت رسیدگی به امور مهاجرت و شهروندی» Immigration and Refugee Board که در واقع یک دادگاه اداری مستقل است، وظیفه رسیدگی بر تقاضاهای پناهندگی را به عهده دارد. اگر رای این هیئت به نفع متقاضی پناهندگی باشد، او «شخص مورد حمایت» Protected person خوانده می‌شود.

جلسه رسیدگی
جلسه رسیدگی به درخواست‌های قابل قبول متقاضیانی که از کشورهای مبدا مشخص شده نیستند، ظرف 60 روز تشکیل می‌شود. اما، جلسه رسیدگی متقاضیان از کشورهای مبدا مشخص شده که درخواست خود را در مبادی ورودی ارایه دهند ظرف 45 روز و اگر در داخل کانادا این کار را انجام دهند، ظرف 30 روز تشکیل می‌شود. متقاضیان باید 10 روز قبل از جلسه رسیدگی، شواهد و مدارک خود را ارایه دهند.

شواهد و مدارک
متقاضیان پناهندگی همیشه باید هویت خود را ثابت کنند. مدارک اثبات هویت افراد هر چه قدر بیش‌تر باشد، برای احراز هویت آن‌ها مؤثرتر است. مدارک مانند شناسنامه، کارت ملی، سند ازدواج، کارت‌های عضویت سازمان‌ها، ادارات و مؤسسات را باید جمع آوری کرد و در صورت همراه نداشتن، ترتیب ارسال آن‌ها را به کانادا داد.
متقاضی پناهندگی هم چنین باید شواهدی در دست داشته باشد تا ادعای تحت آزار و اذیت قرار گرفتن خود را بتواند ثابت کند. گزارش‌های پلیس، سوابق پزشکی، عکس، مقاله‌های روزنامه‌ها که در آن اسم متقاضی و افراد دیگر تحت آزار و اذیت درج شده باشد، نامه‌های امضا شده ازسوی افرادی که تایید کننده جزییات شرح حال متقاضی باشد و گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشر از جمله این اسناد مهم تلقی می‌شوند. افراد شهروند یا مقیم کانادا نیز که متقاضی را بشناسند، می‌توانند به عنوان شاهد در دادگاه حضور یابند و شهادت دهند.

درخواست تجدید نظر
در صورتی که درخواست پناهندگی شما رد شود، می‌توانید در «شعبه تجدید نظر پناهندگی»
Refugee Appeals Division, RAD تقاضای تجدید نظر کنید. اما متقاضیان پناهندگی در موارد زیر مجاز به درخواست تجدید نظر نیستند:
از «کشور مبدا مشخص شده» DOC باشند
«شهروند خارجی مشخص شده» DFN شده باشند
از درخواست خود منصرف شده باشند
از طریق مرز زمینی با ایالات متحده وارد خاک کانادا شده باشند
در رای پرونده آن‌ها عبارت‌های «بدون اساس قابل قبول» Without credible basis یا «کاملا بی اساس» Manifestly unfounded درج شده باشد
درخواست پناهندگی آن‌ها قبل از 15 دسامبر 2012 آغاز شده باشد
نکاتی در باره تجدید نظر پناهندگی
در صورتی که واجد شرایط تجدید نظر نباشید، می‌توانید در دادگاه فدرال تقاضای «بررسی قضایی» Judicial review کنید و برای انجام این کار 15 روز زمان دارید.
اگر مدارک و شواهد جدیدی در اختیار داشته باشید که برای ارایه به «هیئت رسیدگی به امور مهاجرت و شهروندی» آماده نشده بود، می‌توانید آن‌ها را در تجدید نظر ارایه دهید.
در تجدید نظر معمولا جلسه رسیدگی با حضور متقاضی تشکیل نمی‌شود و تصمیم بر اساس مکتوبات اتخاذ می‌شود.
«شعبه تجدید نظر پناهندگی» RAD یا به افراد پناهندگی می‌دهد، یا جلسه رسیدگی جدیدی را در «شعبه حمایت از پناهندگان» RPD تعیین می‌کند و یا تجدید نظر آن‌ها را رد می‌کند که در آن صورت متقاضیان پناهندگی درخواست «بررسی قضایی» می‌کنند.

رد تجدید نظر و سرنوشت پناهندگان
در صورتی که پرونده افراد در تجدید نظر رد شود، معمولا سه راه زیر پیش روی آن‌ها است:
از دادگاه فدرال تقاضای «بررسی قضایی» تصمیم «شعبه تجدید نظر» RAD را بکنند.
ممکن است، در موارد محدود خاصی که مراجعت به وطن برای افراد مخاطره آمیز باشد، بتوانند تقاضای «بررسی مخاطرات پیش از اخراج» PRRA کنند.
ممکن است بتوانند در موارد خاصی با استفاده از برنامه «دلایل بشردوستانه و دلسوزانه» H & C درخواست اقامت در کانادا را داشته باشند، اگر چه بیش‌تر افراد نمی‌توانند ظرف مدت یک سال از رد شدن پرونده، درخواست بالا را داشته باشند.

refugee

گردآوری و ترجمه: شهرام کریم‌زاده

dadgar main author
In this article

به خانواده دادگر بپیوندید

با پیوستن به بزرگترین پرتال حقوقی ایرانیان آمریکای شمالی ،اطلاعات خود را به روز کنید و آخرین اخبار دادگر را هفتگی دریافت کنید. همچنین به قید قرعه برنده یکسال اشتراک رایگان ما شوید.
Email/ایمیل
Name/نام
اطلاعات شما تحت دادگر محفوظ می باشد.